Statliga Sveaskog polisanmält

Efter skogsavverkning i ett Natura 2000-område där en sällsynt orkidé växer polisanmäldes Sveaskog av länsstyrelsen i Västerbotten. Miljöåklagaren Christer Jarlås säger att arbetet i skogen forceras, man tar inte den tid som krävs för analys. Han menar att det beror på större och dyrare maskiner som måste jobba snabbt för att betala sig.

Det är inte första gången Sveaskog struntar i miljön: man har anmält skyddsvärda skogar till avverkning, av misstag råkar hugga ner urskog och systematiskt avregistrerat nyckelbiotoper, alltså skogsområden med höga naturvärden som har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. Sveaskog har en policy där sådan skog inte ska kunna prioriteras ner och Sverige har i internationella överenskommelser förbundit sig att skydda den naturskog vi har kvar. Men det är bara vackra ord – Sveaskog prioriterar att avverka framför att bevara, och struntar i att flera tusen år gamla ekosystem kan gå förlorade.

Hotet mot den sällsynta orkidén är förstås bara en liten del av det faktum att profiten som vanligt riskerar både ekosystem, de djur och växter vi delar världen med, våra naturupplevelser och i sista hand vår livskvalitet.

Läs mer: Ny inventering visar: Sveaskog avregistrerar värdefull skog (Greenpeace) »

Läs mer: Sveaskog polisanmäls för avverkning i skyddsområde (Supermiljöbloggen) »

3 tankar på “Statliga Sveaskog polisanmält

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.