Polska lantarbetare luras av Svenska kyrkans valda entreprenörer

INRIKES Vi har vetat det i nästan tvåtusen år: man kan inte tjäna både Gud och Mammon. Han som sa det avrättades för verksamhet fientlig mot ockupationsmakten och för att han retat upp sin tids Mammon-tjänande prästerskap. Detta kan ju inte vara nyheter för dem som i dessa yttersta tider åberopar sig på hans ord – men man får ju förstå att uttryckssätten förändras genom seklerna, och att Svenska kyrkan är dåligt uppdaterad på klasskamp…

Därför går det bra att lura polska lantarbetare med löften om vad som redan i sig själv är en skitlön för hårt slit i hettan – hela 120 kronor i timmen skulle de få för krävande skogsplantering där de släpade runt på 20 kg tunga ryggsäckar med trädplantor– men sedan fick de istället jobba på ackord med 50 öre per planterat litet träd. De måste sätta en planta i jorden var femtonde sekund för att komma upp i den utlovade timlönen, vilket ju inte är möjligt, så de jobbade övertid: inte med extra betalt förstås, utan bara för att få ihop grundlönen. Att det går till så inom det svenska skogsbrukets kapitalistiska bolag är välkänt. Att Svenska kyrkan utan skrupler anlitar värsta sortens utsugarentreprenörer för att sköta sin skog är inte lika känt.

När Dagens Nyheter tog sig för att spela in ett möte med ledningen på företaget Skogsvårdarna i Uppland AB i maj fick reportern och två mera stridbara arbetare höra att övertid inte finns, och att frågan minsann aldrig har diskuterats förr. Ägarna vill sköta bolaget precis som de vill, och därmed basta.

De båda arbetarna läste på om sina rättigheter, men fick inte med sig de andra i arbetslaget i kampen, eftersom folk desperat behövde pengarna. När de krånglade mera fick de sparken. Då först kopplas GS-facket in, och de båda får i alla fall sin utlovade lön Men det här är inget nytt för fackrepresentanten, som berättar att han hört om liknande situationer i åratal. Idén att spela in ett samtal kunde man uppenbarligen inte kläcka under hela denna tid, och därför låter det lite ihåligt när facket nu hävdar upprördhet och prickar dem som anlitat just den här entreprenören. Nu menar ombudsman Vavaniemi att alla som anlitar dem ska ta sitt ansvar – en rätt lam variant av arbetarkamp kan man tycka.

Centerpartisten Karin Perers som är ordförande i Kyrkorådet anser sent omsider att hela historien är en skandal förstås, eftersom kyrkan ska vara en etisk förebild. Inte bara när det gäller växter, säger hon något kryptiskt. Kanhända har hon dåligt samvete för att kyrkan dessutom visat sig hugga ner unik skog som borde bevaras, något som det protesterats emot internt inom kyrkan.

Vi har tidigare rapporterat om skrupelfria statliga Sveaskog i Riktpunkt som agerat på samma sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.