Shell dömdes för klimatpåverkan

I förra veckan fälldes oljejätten Shell i Haag för att ha hotat mänskliga rättigheter genom sin klimatpåverkan. Nu döms Shell Nederländerna att minska sina utsläpp av växthusgaser med fyrtiofem procent till slutet av 2030.

Det var organisationen Friends of the Earth som stämde Shell Nederländerna under 2019 tillsammans med sex andra organisationer. Shell Nederländerna anses även ansvariga för sina kunders och leverantörers koldioxidutsläpp.

Sara Shaw från Friends of the Earth International säger att detta är en milstolpe, och hoppas på en våg av miljörättstvister för att tvinga stora förorenare att sluta med fossila bränslen. Också Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet är positiv och tycker det ska bli spännande om domen verkligen har avsedd verkan, eftersom Shell är ett globalt bolag. Shell menar själva att de satsar mycket pengar på miljövänlig teknik, men domstolen var tveksam till deras strategi.

Naturligtvis är detta en framgång på kort sikt och Friends of the Earth förtjänar beröm – men säkert är att det borgerliga rättssystemet saknar medel för att stoppa profitdriven exploatering i längden, oavsett om den fördärvar miljön. Shell kommer med största säkerhet att hitta sätt att kringgå domslutet och fortsätta sin miljöfarliga verksamhet så länge den är profitabel. Det enda som kan sätta stopp för den pågående miljökatastrofen är en planerad ekonomi som tar med miljöns och människans välbefinnande i beräkningen.

Läs mer: Segerdomen: Shell tvingas minska utsläpp med 45% (Supermiljöbloggen) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.