Dödssiffran stiger i översvämningarnas Europa

UTRIKES De enorma översvämningarna som drabbat delar av centrala Europa har lämnat död och förödelse efter sig. Nästan 200 personer har dött och tusentals befaras saknade. På sina håll fortsätter vattennivån att stiga och krisen är knappast över än. Samtidigt riktar forskare hård kritik mot den tyska katastrofhanteringen.

I framför allt västra Tyskland och östra Belgien har befolkningen drabbats hårt och hela städer ligger under vatten. Även andra ställen i Tyskland har drabbats av översvämningar, såsom det sydbayerska Berchtesgaden. Även i den belgiska staden Liége har vattennivån varit extremt hög och för några dagar sedan uppmanade stadens borgmästare invånarna att evakuera staden.

I en intervju med SVT förklarar olika forskare att det gick ut varningar om extremt höga flöden innan katastrofen var ett faktum, men att inte tillräckligt mycket gjordes. Inga evakueringar genomfördes och ingen extra information gick ut om vad man ska göra i händelse av en översvämning. I nedskärningarnas tidevarv är det kanske inget att förundras över, men det säger tydligt att man inte prioriterar människors behov.

Meteorologer varnar även för att vi här i Sverige kan få uppleva liknande situationer allt oftare. Klimatförändringarna och en allt varmare värld skapar förutsättningar för mer extremt väder. I Sverige är beredskapen emellertid inte heller vad den borde vara och många kommuner är otillräckligt förberedda.

Väderfenomenen kan alltså inte kopplas loss från politiken. De är skapade av kapitalismen, som genom sina krav på profitmaximering och ständig tillväxt aldrig kan ta hänsyn till miljön. Samtidigt kan kapitalismen inte möta kriserna på ett för människorna bra sätt. Katastrofhanteringen brast i Tyskland och forskare varnar redan nu för att den kommer att brista även i Sverige.

Även Kina har drabbats av förödande översvämningar. I staden Zhengzhou föll lika mycket regn på en dag som vanligtvis faller på ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.