Barbara Brädefors: reformismen och socialismen

DEBATT Efter Håkan Blomqvists svar på Barbara Brädefors kritik av tidningen Internationalen har Riktpunkt nöjet att publicera ytterligare en text av Barbara Brädefors. Det rör sig om inget mindre än vägen mot socialismen, något som angår alla ärliga socialister.

Upphovsmannen till affischen En rak vänster kan inte yttra sig, men publiceringen tillsammans med tidningens ledare knyts till ett budskap som enligt min uppfattning inte ligger i höjd med vad tiden kräver. Inga aktivister vill uppleva reträtter men vad är det kampen gäller? 

Marknadshyror för nyproduktion är tillfälligt från bordet, men om hörnet väntar en stockholmshyra som är ett kamouflerat, listigt hyreshöjningsmodell inom bruksvärdessystemet. Fastighetsbranschen ligger på. Er tidning räknar upp flera områden där kampen behöver föras.  Jag ser ingen tillförlitlig förändringskraft i den svenska riksdagen, äldre folkrörelser är hämmade av reformismen och nya sociala rörelser är ofta flyktiga. Att försöka återställa ett folkhemssverige med delsegrar är reträtt, det medger inte kapitalismen. Kapitalismen måste mötas av revolutionära krafter.

SKP har tillsammans med ett 30-tal europeiska kommunistiska partier, förkortat benämnt Initiativet, bestämt sig att återupprätta begreppet och samhällsmålet socialism som under 30 år närmast belagts med yttrandeförbud eller inlindats i drömmen om en annan värld, ett rättvisesamhälle eller dylikt. Under tiden har kapitalismen, berövad sin reella utmaning genom socialismens förlust , ökat sitt inflytande på alla områden, från skolbänken till NATO-avtal. Dess arbetarfientliga och människofientliga system är i grunden detsamma som Marx beskriver.

Reformismen och de sociala allianserna

Kapitalismen använder sig av reformismen som ett sätt att ta udden av frågan om äganderätten och arbetarmakten. Vi anser att kapitalismen har nått vägs ände och det arbetande folkets missnöje och tilltro till reformer måste förutom av samling till protester även mötas av ett antikapitalistiskt och socialistiskt framtidsperspektiv.

Vilken roll spelar folkrörelser och sociala rörelser? Ja, viljan till organisering är viktig. Flera av SKP:s medlemmar är av tradition organiserade i Hyresgästföreningen. Även min grundorganisation har stått på torget, höjt skylten mot marknadshyra och delat ut flygblad som beskrivit hur kapitalistisk bostadspolitik hindrar att alla har tak över huvudet. Våra medlemmar kämpar som kommunister i olika befintliga rörelser men vi eftersträvar även egna organ, sociala allianser med det arbetande folket, som knyter näven i byxfickan över kapitalismens oförrätter: arbetare, tjänstemän, små- och egenföretagare, småjordbrukare och studenter samt verksamma inom vetenskap, teknik och kultur som ställer sig på arbetarklassens sida. Dessa allianser ser vi som viktiga faktorer i skapandet av den framtida rådsmakten, som en dag ska ersätta den representativa demokratin som inte är någon arbetarmakt.

 Till slut en gång till om affischen som du anser är skapad i reforminriktad anda. Budskapet är ett annat och en affisch för en valrörelse som avslutas i september 1944 är alla gånger koncipierad långt tidigare. Om SKP:s aktuella analys och kritik av enhetssträvanden med socialdemokratin under efterkrigstiden finns mera att läsa i vårt nya partiprogram.

Tidningen Internationalens ursäkt för att ha publicerat en bild utan att ha sökt tillstånd noteras med tillfredsställelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.