Tiotusentals ton kläder dumpas i Chile varje år

UTRIKES De allt snabbare modeväxlingarna drabbar inte bara vanliga människors plånböcker, utan även miljön. I norra Chile har folket fått bära en stor börda för detta då man varje år fraktar dit 59 000 ton kläder och dumpar dem där, vilket SVT rapporterar om.

Zona Franca de Iquique grundades ursprungligen av den chilenska diktatorn Augusto Pinochet och är en frihandelszon i norra Chile. Den fungerar som hub för utrikeshandeln till närliggande länderna och även som dumpningsplats för enorma mängder kläder.

Kläderna innehåller ofta kemikalier och syntetiska material som det tar uppemot 200 år att bryta ned, samtidigt som de förstör naturen medan de ligger där.

Detta är tyvärr inte en unik företeelse. Produkter som är fullt funktionella dumpas och förstörs eftersom de inte kan skapa den profit som företagen eftersträvar. Samtidigt går miljoner människor värden över klädda i trasor. Det är en logik som är talande för kapitalismen. Tidigare rapporterade Riktpunkt också om hur Amazon förstör miljontals produkter som returnerats eller som de inte lyckats få sålda.

Det säger sig självt att ett ekonomiskt system som tillåter saker som dessa att hända inte kommer kunna tackla den enorma miljökris som världen står inför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.