Kommunisterna i Graz regerar med socialdemokrater och gröna

UTRIKES När Österrikes Kommunistiska Parti (KPÖ) vann lokalvalet i Graz var resultatet ett av de bästa som ett kommunistiskt parti någonsin fått i landet. Mindre än två månader senare har partiet kommit överens med stadens socialdemokrater och gröna om att samregera.

I programmet Tillsammans för ett nytt Graz presenterade de tre partierna sin plan för staden för de fem kommande åren. Överenskommelsen innebär att koalitionen har en majoritet i stadens fullmäktige, med 28 av 48 ledamöter. Att den också skulle komma att leda till kompromisser var nog också väntat – i dokumentet nämns varken socialismen eller kapitalismen.

Med en utebliven systemkritik och utan kompass inför framtiden blir fokus för kommunisterna i Graz att administrera kapitalismen de kommande åren. Det var inte utan fog som de revolutionära kommunisterna i Österrike pratade om en ”ersättnings-socialdemokrati”.

Det regeringsunderlag som nu presenterats innehåller emellertid konkreta förbättringar för folket. Utbyggnad av kollektivtrafiken, upprustning och utvidgning av de kommunala bostäderna och en rad andra projekt står nu på tur att genomföras. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.