Kommunistpartiet starkast i Graz

UTRIKES I Österrike hölls under helgen kommun- och regionalval. I landets näst största stad Graz innebar det att Kommunistische Partei Österreichs (KPÖ) kunde ta steget till att bli det största partiet i staden. 

Med nästan 29 procent av rösterna har partiet lyckats bli det största i staden, vilket ger 15 av 48 mandat i fullmäktige. Resultatet är högre än vad varje opinionsundersökning visat innan valet och överraskade många. Jämfört med det förra valet 2017 är det en ökning med över åtta procent.

I provinsen Steiermark, där Graz är beläget, har partiet nästan sex procent av rösterna och två mandat. Stödet för partiet är med andra ord rätt begränsat till enbart staden Graz och man har vissa svårigheter att nå ut utanför staden. Resultaten från valet 2019 visar att man fått sina två mandat från staden Graz och dess direkta omgivning.

Nationellt ingår partiet i en koalition med ett grönt ungdomsparti som kallar sig Junge Grüne. Koalitionen kallar sig KPÖ Plus och har hittills inte lett till något parlamentariskt genomslag för partiet, som i det senaste valet till landets parlament fick något fler än 30 000 röster. Det är nästan exakt lika många som partiet får enbart i regionvalet i Graz.

Tidigare har de mer revolutionära strömningarna brutit sig ut och formerat sig i Partei der Arbeit Österreichs (PdA), vilka också ingår i det Europeiska Kommunistiska Initiativet tillsammans med SKP. KPÖ ingår däremot i det Europeiska Vänsterpartiet.

2 tankar på “Kommunistpartiet starkast i Graz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.