”Kommunisterna ska hänga från träden istället för löv”

UTRIKES Den 11 november var det Polens nationaldag. Efter kontrarevolutionen i landet har dagen blivit en viktig dag för den polska fascismen, som i år arrangerade en demonstration med uppemot 100 000 deltagare.

Under socialismen firades inte dagen och togs till och med bort ur kalendern men sedan 90-talet är den återinförd och har blivit ett sätt för den polska fascismen och nazismen att manifestera. Från början var det knappast fler än några hundra nazister som demonstrerade men i år deltog uppemot 100 000 människor.

Stämningen gick inte att ta miste på. Plakat med överstrukna kommunistiska symboler blandades med slagord om att ”kommunister ska hänga från träden istället för löv”. Referenser till de senaste dagarnas demonstrationer för aborträtten fanns också med och markeringar mot HBTQ-personer florerade.

Inför demonstrationen hade Warsawas borgmästare i domstol lyckats få den förbjuden men den genomfördes ändå och från Warsawas stadshus riktades anklagelser mot den statliga polisen om att de hjälpt till att genomföra den, trots att demonstrationen varit olaglig.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om situationen för de polska kommunisterna, som i flera år kämpat för att inte olagligförklaras. Konstanta angrepp på kommunistpartiet och dess tidning har tagit enorma resurser i anspråk men än så länge har man inte lyckats förbjuda dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.