Mexikos Kommunistiska Parti om attacken på de strejkande arbetarna

UTRIKES Strejkande arbetare vid ett raffinaderi i södra Mexiko angreps av polis som slog dem med klubbor, angrep med tårgas och sköt mot arbetarna. Mexikos Kommunistiska Parti har reagerat starkt mot angreppet och vi publicerar här en översättning av det uttalande som partiet har gjort.

Morgonen den 12 oktober inledde fler än femtusen arbetare en protest mot sin arbetsköpare, ICA Flour. Arbetarna jobbar med att bygga ett raffinaderi i delstaten Tabasco i Mexiko. Företaget ICA Flour ägs av Carlos Slim, en affärsman med täta kopplingar till den federala regeringen som leds av López Obrador.

Det är arbetarnas andra mobilisering i år. De fortsätter att kräva att deras rättigheter tillgodoses – i synnerhet en minskning av deras arbetstid, utbetalning av övertidsersättning och andra grundläggande rättigheter.

Att de behöver göra detta avslöjar regeringens sanna arbetsmarknadspolitik, som vi tidigare fördömt i olika sammanhang. För att kunna leverera sin utlovade politik i tid (den så kallade fjärde transformeringen) har den socialdemokratiska regeringen inget emot att pressa arbetarna till bristningsgränsen.

Idag har repressionen, som har varit permanent mot de protesterande arbetarna, nått sina mest dramatiska höjder, bland annat på grund av den skrämseltaktik som flottan har utövat när de i praktiken belägrat raffinaderierna. Nu har de gått ännu längre genom att angripa arbetarna med eldvapen.

Det finns ett materiellt och intellektuellt ansvar för dessa händelser. I första hand, den högsta befälhavaren för flottan, för nationalgardet och polisen. De senare har höga positioner i López Obradors nuvarande regering. Därtill faller ansvaret på Rocío Nahle, energiminister, Luisa María Alcalde, arbetsmarknadsminister och den nyutnämnda inrikesministern Adán Augusto López. Det är därför inte fel att säga att den enda personen som är ansvarig för dessa händelser faktiskt är López Obrador, som allt mer öppet fortsätter att fördjupa sin anti-folkliga politik till fördel för monopolen.

Arbetare i alla länder – ena er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.