Arbetare under attack i socialdemokratins Mexiko

UTRIKES Strejkande arbetare vid ett raffinaderi i delstaten Tabasco i södra Mexiko inledde den 12 oktober en strejk. Ägare till raffinaderiet är världens sextonde rikaste man, Carlos Slim. Repressionen mot de strejkande arbetarna har varit hård och flera har förts till sjukhus.

Carlos Slim lade grunden till sin förmögenhet genom privatiseringen av det statliga företaget Telmex på 90-talet och har därefter blivit Mexikos rikaste man. Han har täta band till den sittande presidenten Andrés Manuel López Obrador, som av stora delar av vänstern hyllades som en del av vänstervågen i Latinamerika.

Så kan det ha varit, men kapitalet gör sig gällande under kapitalismen och politiken utformas därefter. Av den anledningen skickar nu landets president polis på de strejkande arbetarna.

En av de strejkande arbetarna beskrev hur polisen gick till attack med klubbor och tårgasgranater. Dessutom sköt polisen mot arbetarna och flera av dem fördes bort, rapporterar bloggen In Defense of Communism. De skadade arbetarna fördes senare till ett sjukhus i grannprovinsen. 

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur fattigdomen i landet ökat med över tio procent sedan López Obrador blev president och hur han genomfört åtgärder för att underminera fackföreningarnas självständighet.

En tanke på “Arbetare under attack i socialdemokratins Mexiko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.