Mexikos kommunister vägrar ställa upp i val

I ett uttalande publicerat av Partido Comunista de Mexico (PCM) tillkännager de att partiet inte kommer att ställa upp i valet som hålls i Mexiko den 6 juni. Anledningen är inte att de avvisar deltagande i val, utan de krav som ställs på ett parti som deltar.

För att kunna delta i valet behöver först varje parti skicka in listor på sina medlemmar till staten. Därefter behöver partiet avsäga sig all kontakt med andra kommunistiska partier runt om i världen och därmed avsäga sig den proletära internationalismen. Därefter ställs ännu fler krav, såsom att partiets interna liv måste vara organiserat på ett sätt som staten godkänner. I praktiken innebär det en byråkratisering av partiet och att staten tillåts övervaka det. Kraven är oacceptabla, skriver partiet, och därför vägrar man delta.

Istället uppmanar man arbetarna att inte rösta i valet, eftersom inget alternativ representerar arbetarnas intressen. Partiet menar att det viktigaste är att sluta upp kring det kommunistiska partiet och att enas som klass.

Vänsterpopulismen och reformismen

Partiet tar också tydlig ställning i förhållandet till reformismen – man angriper den med kraft. Den nuvarande regeringen, ledd av Andrés Manuel López Obrador, har regerat landet sedan i december 2018. Man kom till makten på ett för kontinenten klassiskt vänsterpopulistiskt sätt. I praktiken har dock ingen förändring skett, utan en rad arbetarfientliga åtgärder har genomförts.

PCM betonar att vänsterregeringen inte genomfört några åtgärder för att minska fattigdomen i landet, som under de senaste två åren ökat med runt 10 procent. Bakom detta ligger bland annat prisökningar på grundläggande livsmedel, el, bensin, vatten och så vidare. Därtill har militariseringen av landet ökat och militären har fått polisiära uppgifter. Det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA har man inte lämnat, trots att det uteslutande gynnar amerikanska monopol. De mexikanska monopolens makt är också inte bara intakt, utan har stärkts genom att staten gått in för att kontrollera fackföreningarna ännu hårdare.

Läs mer: Perspektiv på Bolivia (Riktpunkt) »

”Såsom vi har varnat för sen 2018, så kommer de fortsätta att regera och lagstifta om folkfientliga åtgärder för bourgeoisiens fördel, oavsett resultatet”, skriver de i avslutningen. Istället manar de folket i en annan riktning, mot ”arbetarmakten, socialiseringen av ekonomin och den centraliserade planeringen av den sociala produktionen och ekonomin, arbetarkontroll i alla samhällets områden och att demokratisera samhället under den ledning som arbetarklassen utövar genom sin stat; i ett ord, att bygga socialism-kommunism i vårt land.”

Läs mer: Elegimos luchar… No apoyes a tus explotadores, ¡Toma partido con el Partido Comunista! (PCM) »

En tanke på “Mexikos kommunister vägrar ställa upp i val

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.