Ny familjelagstiftning på Kuba

UTRIKES Den kubanska familjelagstiftningen ska uppdateras för första gången sedan 1975, rapporterar den tyska sidan cubaheute.de. I den nya lagen, som ännu bara är ett utkast, ska bland annat barn och ungdomars rättigheter stärkas.

En av de största förändringarna i lagen är att den är tänkt att erkänna samkönade äktenskap. Dessa erkänns redan i den nya kubanska konstitutionen men familjelagstiftningen ligger något efter. Nu ska den dock uppdateras så att den stämmer överens med konstitutionen.

Lagförslaget utarbetades av en kommission som leddes av Mariela Castro, som gjort sig känd som en förespråkare för HBTQ-rättigheter på Kuba och som även är Raul Castros dotter. Tanken är att förslaget nu ska ut på omröstning bland det kubanska folket och man har redan nu öppnat för möjligheten att skicka ändringsförslag till justitieministern. Hela processen var tänkt att påbörjas tidigare men på grund av pandemin har den försenats.

Kuba står inför stora förändringar, inte bara på familjens område. Man har också genomfört stora reformer i den kubanska ekonomin. Numera är det exempelvis möjligt för privatpersoner att äga företag med upp till 100 anställda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.