Sommarens protester skyndar på ekonomiska reformer på Kuba

UTRIKES Den kubanska regeringen har sedan sommarens protester tillkännagivit flera åtgärder som man menar ska underlätta för människorna i det ansträngda läget. Man kommer bland annat att tillåta privata företag med upp till 100 anställda.

De mest omedelbara åtgärderna kom redan några dagar efter att protesterna börjat och genom avskaffandet av tullar på livsmedel och medicin underlättade man införseln av dessa. Därtill utvidgade man ransoneringskortet och man förstärkte de statliga företagens autonomi genom att upphäva löneskalorna. Företagen får därmed sätta de löner de vill, utifrån de behov och förutsättningar de har. Lite senare legaliserade man även den så kallade garagehandeln. Det möjliggör för vanliga människor att, med en rad begränsningar, sälja varor direkt från hemmet.

Sedan tidigare hade man planerat att öppna för grundandet av vad man kallar ”små och mellanstora företag” med upp till 100 anställda. Företagen kommer organiseras ungefär som aktiebolag.

Införandet av dessa företag är en del av den större planen som man diskuterade redan 2014 då centralkommittén för Kubas Kommunistiska Parti beslutade om en utvecklingsplan för den kubanska socialismen som vid 2030 ska bestå av en blandekonomi där de viktigaste produktionsmedlen fortsättningsvis befinner sig i statlig ägo.

För jordbrukets del avskaffas de lagstadgade högstapriserna som begränsade hur mycket man kunde ta betalt för sina varor. Undantaget från detta är de så kallade ”specialdieterna” som är reserverade för personer med speciella behov. Här ingår bland annat fläskkött.

Många av åtgärderna var planerade sedan tidigare men har nu snabbats på eftersom protesterna visat ett missnöje bland vissa delar av befolkningen och satt fingret på den pressade situationen för landet.

I samband med protesterna visade den internationella kommunistiska rörelsen en stark solidaritet och även Sveriges Kommunistiska Parti organiserade en manifestation i solidaritet med det kubanska folket.

2 tankar på “Sommarens protester skyndar på ekonomiska reformer på Kuba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.