Sommarjobbsprojekt i Skarpnäck

KULTUR Att få ett sommarjobb och tjäna en slant är varje år åtråvärt för de flesta skolungdomar. De kommunala jobben brukar aldrig räcka till, och var ännu färre i år på grund av pandemin då hela äldrevården är stängd för sommarjobbare. I stockholmsstadsdelen Skarpnäck där SKP:s partilokal ligger stötte vi på ett bra initiativ.

Skarpnäcks kulturhus hyser även bibliotek och ungdomsgård. Husets ena sidovägg kan öppnas till en scen där det ibland arrangeras små konserter. Nedanför finns även ett cirkelrunt dansgolv i trä – när stadsdelen byggdes på 1970-talet var det kanske tänkt för utedans – men det är nu dåligt underhållet.

I början av augusti uppmärksammade våra kamrater på väg till partilokalen ett gäng ungdomar på stegar och en ställning, i färd med att måla sagda sidovägg vit. På frågan vad som var på gång fick man höra att Kulturhuset hade gett Kulturskolan i uppdrag att som sommarjobb gestalta väggen på temat Rörelse inom ramen för programmet Unga berättar. Några veckor har gått och den 19 augusti var det vernissage för ungdomarnas färgglada konstverk. När man följde processen kunde man se att de unga uppfattar rörelse inte bara fysiskt utan även som engagemang för musik, läsning och jämställdhet, mot kärnvapen och rasism.

En tankeställare för Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund, en politisk ungdomsrörelse som håller kongress i slutet av månaden.

Text: Barbara Brädefors
Foto: Kjell Bygdén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.