Löfven avgår – kapitalet förlorar en trotjänare

INRIKES Stefan Löfven har meddelat att han kommer att avgå i november. Beskedet kom oväntat, även för de egna partikamraterna. Samtidigt har hyllningarna börjat komma, både från vänner och motståndare. Vad har då Löfven egentligen åstadkommit?

En komplett genomgång av regeringens politik vore för omfattande att presentera men det är däremot värt att rikta uppmärksamheten mot en rad politiska beslut som framstår som långt viktigare än andra. De visar också vilka intressen som det så kallade ”arbetarpartiet” egentligen representerar.

Löfvens regering gick ut hårt…

Regeringen uttalade genom Margot Wallström tidigt att man skulle föra en feministisk utrikespolitik. I praktiken innebar det att Stefan Löfven åkte till Saudiarabien för att sälja JAS-plan åt Wallenberg. I samma veva höjde man också försvarsanslagen med tio miljarder fram till 2020. Ingen kan väl ha gynnats så mycket av den feministiska utrikespolitiken som vapenindustrin.

Efter flyktingkrisen 2015 skärpte man den inre utlänningskontrollen. Det innebar en uttalad strävan att lätta på asyltrycket och att nå EU:s miniminivå. Kort sagt – flyktingarna skulle ut och om de inte ville lämna självmant var tanken att göra det svårare för dem att vara kvar.

Med Miljöpartiet i regeringsställning var målet att ställa om till en grönare ekonomi. Resultatet lät inte vänta på sig. Utsläppen ökade och det såg länge ut som om regeringen skulle godkänna utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.

…och följde sedan upp utan att göra kapitalet besviket

Den andra regeringen som Löfven ledde byggde på den så kallade Januariöverenskommelsen och innebar ännu fler och ännu öppnare angrepp på det arbetande folket.

Strejkrätten angreps och urholkades fullständigt, Lagen om anställningsskydd började monteras ner och migrationspolitiken skärptes ytterligare. Regeringens coronapolitik har gynnat monopolen och bankerna och hela bördan för krisen har vältrats över på det arbetande folkets axlar. Samtidigt har man inte tvekat att utnyttja krisen för att stärka den borgerliga ideologins grepp över människor.

Inte undra på att både de egna och Löfvens motståndare har positiva saker att säga om honom – hans regeringar har aldrig varit annat än kapitalets regeringar.

En tanke på “Löfven avgår – kapitalet förlorar en trotjänare

  1. Hoppas han betala högt pris för oss sjuka som har lidit under dessa år och så många unga och gamla som har tagit livet av sig på grund av deras politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.