Coronaviruset är en guldgruva för bankerna

Finns det någon bransch som tjänar på coronaviruset och den nedgång i ekonomin som följt i dess spår så är det bankerna. De hålls under armarna av både regeringen och Riksbanken medan framför allt småföretagare drabbas hårdare.

I Rapports sändning den 18 mars framgår att bankerna i princip kan låna hur mycket de vill från staten för att undvika att krascha. Samtidigt kan de glädjas åt att de 500 miljarder kronor som Riksbanken ställt till det svenska kapitalets förfogande ska distribueras genom bankerna och att dessa också har möjlighet att lägga på en egen avgift och ränta. Att Finansinspektionen rekommenderar slopade eller lättade amorteringskrav spelar dem också rakt i händerna – det innebär ingenting annat än att bankerna kan dra ut på låneperioden och fortsätta kassera in räntan som vanliga människor betalar och en aktiv politik för att fördjupa och förlänga vanligt folks skuldsättning.

Samtidigt drabbas småföretagen väldigt hårt. I samma sändning förklarar man hur småföretagen kan skjuta upp sina skatteinbetalningar till en ränta på 6,6%, vilket för många gör det direkt olönsamt att skjuta upp inbetalningarna.

Resultatet av den förda politiken är ingenting annat än en stegring av ägandekoncentrationen i ekonomin och en aktiv medverkan till att mindre aktörer slås ut. Under den kapitalistiska krisen är det en logisk process, där de mindre lönsamma företagen slås ut och de större företagen växer och lägger under sig ännu större marknadsandelar. Med den politik som staten för spär man på den processen och griper aktivt in till monopolens och de stora företagens fördel.

Om det finns en fördel med den kapitalistiska kris vi nu står inför, så är det att den med all önskvärd tydlighet visar upp verkligheten såsom den är: staten under kapitalismen är monopolkapitalets stat och varje åtgärd den genomför syftar till att stärka de stora företagen och monopolen, antingen direkt eller indirekt. Krisen gör på ett effektivt sätt slut på illusionerna.

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

2 tankar på “Coronaviruset är en guldgruva för bankerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.