Vad hände med intensivvårdsplatserna?

Spridningen av coronaviruset i allt större omfattning i Sverige sätter frågan om sjukvårdens resurser högt upp på agendan. Inte bara regionernas materialbrist blir tydlig, utan nedmonteringen av den svenska intensivvården.

Riktpunkt har tidigare skrivit om hur regionerna saknar sjukvårds- och skyddsmaterial och om hur vissa regioner till och med beställer in munskydd från byggföretag, samt om hur Socialstyrelsen har tagit över regionernas roll som inköpare av sjukvårdsmaterial. Trots detta händer inte mycket på den fronten. Det är dock inte det enda problemet som svensk sjukvård ställs inför.

Läs mer: Socialstyrelsen tar över ansvaret för sjukvårdsmateriel (Riktpunkt) »

I takt med att antalet smittade ökar ställs också ytterligare en fråga på sin spets: intensivvårdsplatserna vid svenska sjukhus. I den senaste årsrapporten från Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) visar det sig att det i hela Sverige finns hela 526 intensivvårdsplatser. Det är en nedgång från 1993 med 3774 platser! Det betyder att det på 100 000 invånare i Sverige finns 4,89 intensivvårdsplatser. I en jämförelse med både Tyskland och USA, med 24,6, respektive 20 platser per 100 000 invånare, står sig Sverige slätt.

Inte bara vad gäller intensivvården ligger Sverige dåligt till i jämförelser, utan också när det kommer till vårdplatser överlag. Per 1 000 invånare har Sverige 2,4 vårdplatser, vilket är långt under genomsnittet för OECD-länderna, som har 4,9 vårdplatser per 1 000 invånare. Detta är för kapitalet inte tillräckligt, utan nedskärningarna i vården har eskalerat under hösten med personalminskning och miljonunderskott på i princip varje stort sjukhus.

Läs mer: Stora nedskärningar väntar på Sahlgrenska (Riktpunkt) »

Läs mer: Ytterligare nedskärningar i Stockholms sjukvård (Riktpunkt) »

Vad som kan hända vid ett större utbrott av corona i landet behöver man inte ha alltför mycket fantasi för att förstå. De bakomliggande faktorerna är likaledes enkla att förstå: de nedskärningar som genomfördes under nittiotalet minskade intensivvårdsplatserna med flera tusental, vårdplatserna med flera tiotusental, personalstyrkan minskade och nya organisationsmodeller, såsom New Public Management, infördes i sjukvården. Allt detta har försämrat förberedelsen för en större epidemi, vilket också visar det totala ointresse som kapitalismen visar för folkets hälsa och välmående.

De nedskärningar som riktats mot sjukvården är inget annat än ett angrepp på folkets liv till förmån för den svenska kapitalismens konkurrenskraft och profit och måste kopplas ihop med hur kapitalismen fungerar – ju mer pengar som inte läggs på välfärden, desto mer pengar finns hos kapitalet. Situationen visar tydligt att det enda sättet att garantera en sjukvård som motsvarar folkets behov är den planerade socialistiska ekonomin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.