En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Stora nedskärningar väntar på Sahlgrenska

Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Marie Ullnert

I förra veckan tillkännagav både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att flera hundra anställda skulle varslas. Detta följde på Karolinskas tidigare besked att 600 anställda skulle få gå. Krisen i vården är dock inte isolerad till Stockholm, utan nu drabbas även arbetarna på Sahlgrenska i Göteborg.

Enligt Kommunalarbetaren ska Sahlgrenska skära ned med sammanlagt 400 tjänster. Dessa ska dock inte varslas, utan naturliga avgångar menar man ska lösa problemet. Det innebär att om anställda slutar eller går i pension, så kommer de inte att ersättas. Arbetsbördan sprids på så sätt ut mellan de kvarvarande anställda. Slutresultatet är dock detsamma som om de hade varslats.

De besparingar som nu genomförs i kommun efter kommun och landsting efter landsting är inget annat än ett angrepp på hela folkets välfärd och ett tecken på att situationen blir alltmer komplicerad inom det kapitalistiska systemet. Den välfärd vi har bygger på att en viss del av allt värde som arbetarna producerar också investeras för folkets väl, men när konkurrensen ökar försöker företagen istället att ta dessa pengar i beslag och på så sätt öka sin vinst. En hållbar välfärd står i total motsättning till kapitalismen och är omöjlig om inte kapitalismen ställs åt sidan.

1 kommentar

  1. Pingback: Nedskärningar på Akademiska sjukhuset - RiktpunKt.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.