Nedskärningar på Akademiska sjukhuset

Landets sjukvård genomlever nu en våg av nedskärningar och UNT kan rapportera att nästa sjukhus att drabbas är Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukhuset går flera hundra miljoner kronor back och de sparåtgärder man redan vidtagit räcker inte, menar politikerna. Därför går man nu vidare med nya åtgärder.

Sjukhusstyrelsen säger sig vilja undvika varsel av personal men öppnar andra möjligheter att skära ner, såsom att inte ersätta pensionsavgångar med ny personal. Det är en metod som Sahlgrenska i Göteborg använder sig av för att bli av med personal. Resultatet är dock detsamma som om personal varslats direkt – allt färre anställda ska utföra allt mer arbete.

Akademiska sjukhuset sällar sig därmed inte bara till Sahlgrenska utan också till Danderyds sjukhus, Karolinska och Södersjukhuset, som även de aviserat stora nedskärningar. 

Välfärdens kris visar klart och tydligt att det kapitalistiska systemet inte klarar av att tillhandahålla en bra och effektiv vård utifrån folkets behov. Istället skär man ner för att på så sätt behålla en allt större del av tillgångarna hos sig själva för att möta en allt hårdare internationell konkurrens.

Läs mer: Stora nedskärningar väntar på Sahlgrenska (Riktpunkt) »

Läs mer: Ytterligare nedskärningar i Stockholms sjukvård (Riktpunkt) »

Läs mer: Katastrof på Karolinska – 600 varslas (Riktpunkt) »

En tanke på “Nedskärningar på Akademiska sjukhuset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.