Keolis tar över – anställda får söka sina jobb igen

INRIKES När Keolis tar över driften av regionbussarna i Uppsala får omkring 600 busschaufförer och verkstadsarbetare söka sina jobb igen. De får nämligen inte följa med när Keolis vann upphandlingen av regiontrafiken. Upplands Lokaltrafik (UL) menar att detta är bäst för skattebetalarna. Detta rapporterar SVT.

Trots att många regioner och kommuner ställer krav på att de anställda ska få följa med när ett nytt företag tar över efter ett annat företag, så har UL valt att inte ställa det kravet. Istället säger Johanna Bång, trafikchef på UL, att detta tillåter en mer ”effektiv verksamhet”, vilket i sin tur skulle ge skattebetalarna mer för pengarna.

Vad det i praktiken betyder är inte svårt att räkna ut. När arbetarna inte automatiskt följer med kan man enkelt välja bort vissa arbetare, de med högst lön eller de som är mer stridbara. Det är också ett tillfälle för företaget att skära ner och inte anställa med en tidigare anställning. På så sätt kan man pressa upp lönsamheten, samtidigt som bördan ökar för de som är kvar. När nästa upphandling sker, kan man göra samma sak igen. På så sätt kan man på ett smidigt sätt med jämna mellanrum reglera personalstyrkan.

Busschaufförerna själva är oroliga och en del söker redan andra jobb. 

Riktpunkt har tidigare rapporterat om andra nedskärningar i Uppsala. Precis innan pandemin blev ett faktum aviserade man nedskärningar för hundratals miljoner på Akademiska Sjukhuset i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.