SAC organiserar på Zalandos lager

FACKLIGT På Zalandos lager i norra Stockholm har SAC-Syndikalisterna organiserat en stor del av arbetsstyrkan sedan 2019. Hittills har man kunnat stoppa både trakasserier och avsked men flera andra problem återstår. Samtidigt redovisar Zalando enorma vinster.

När några arbetare på Zalandos lager först organiserade sig så svarade Ingram Micro, som driver lagret för Zalandos räkning, med att avskeda två av dem. Driftsektionen, som de lokala fackklubbarna heter i SAC, lyckades tvinga företaget att backa och därefter exploderade medlemsantalet och driftsektionen blev en verklig kraft att räkna med.

Därefter har Zalandoarbetarnas driftsektion (ZADS) tagit strid mot rasism, förbud mot att sitta ner och gå på toa under arbetstid och förbud mot att ha mobiltelefoner på jobbet, trots att arbetare behövt ha kontakt med sina anhöriga. Hela tiden har ledningen på Ingram Micro motarbetat arbetarna och de har hela tiden försökt kringgå ingångna avtal.

Som straff för sin fackliga aktivitet har en ledande medlem i ZADS avskedats och både Transport och Handels har tagit avstånd från den fackliga aktivism som äger rum på arbetsplatsen. När ZADS varslade om strejk för att få till ett kollektivavtal tog Handels aktivt avstånd och uppmanade sina medlemmar att inte delta.

Situationer som dessa är tyvärr vardag på många platser runt om i landet. När konkurrensen hårdnar i hela det kapitalistiska systemet måste varje företag pressa fram ytterligare profit, för att inte hamna på efterkälken. Ett sätt att göra det är att pressa de anställda, att sänka deras löner och försämra deras villkor.

En tanke på “SAC organiserar på Zalandos lager

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.