Strejk i Skåne gav resultat – elektriker vann kollektivavtal

FACKLIGT Under sommaren har Elektrikerna varslat om strejk vid tre olika arbetsplatser i Sverige. Alla gånger har de krävt ett kollektivavtal och i alla fall har de lyckats. I Uppsala och Halmstad backade företagen snabbt men Tema Elektro i skånska Blentarp höll ut i nästan två månader.

Sedan den 22 juni strejkade arbetarna vid företaget Tema Elektro i Blentarp. De hade i flera omgångar försökt få företaget att gå med på att teckna ett kollektivavtal, som skulle ha reglerat både pension och övertid. Företaget vägrade dock. Därför gick arbetarna ut i strejk den 22 juni.

På kvällen den 9 augusti skrev företaget äntligen under ett kollektivavtal, vilket visar vikten av sammanhållning och kampvilja för att nå resultat. Vinsten visar även solidaritetens betydelse.

För att sätta press på företaget hade både Byggnads och Målarna varslat om sympatistrejker. Byggnads strejk påbörjades den 9 augusti och den 10 skulle Elektrikerna utvidga strejken med ytterligare sympatiåtgärder. I slutet av augusti skulle även Målarnas sympatistrejk komma att inledas.

Den senaste gången arbetare i Skåne hotade med strejk var när de anställda på Pågatågen tog strid för sitt huvudskyddsombud, som hotades med avsked av Arriva. Även den gången gick arbetarna segrande ur konflikten.

2 tankar på “Strejk i Skåne gav resultat – elektriker vann kollektivavtal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.