Hotet mot Grönlands isar

UTRIKES Tisdagen den 27 juli var avsmältningen på Grönland så stor att Florida hade kunnat täckas med fem centimeter vatten bara från denna dag. Rekordtemperaturer i nordöstra Grönland var orsaken, och nu kommer allt tätare larm om den snabba avsmältningen av inlandsisen på Grönland.

Den stora inlandsisen på Grönland heter Russellglaciären, och den täcker 80 procent av landet. På bara 20 år har den dragit sig tillbaka 300 meter, vatten strömmar fram och vägen till isen har nästan blivit ofarbar. I utkanten av isarna drar lerskred fram när permafrosten släpper. Det går allt snabbare: när den smältande isen blir grå av jord och sand och de isfria ytorna blir större kommer det som kallas för albeidoeffekten, där de mörka ytorna reflekterar inte ut solstrålarna igen och ökar på värmen.

Skulle hela inlandsisen smälta kan havsnivån i hela världen stiga med upp till sju meter. Det ligger flera hundra år in i framtiden, men redan nu anser man att en havsnivåhöjning på 1-2 meter är oundviklig. Forskare varnas nu för att öns inlandsisar är nära en tipping point , en brytpunkt där en klimatförändring – i detta fall avsmältningen – inte längre kan kontrolleras, även om koldioxidutsläppen upphör, något som vi tidigare skrivit om i Riktpunkt

Helt säker är dock inte den långsiktiga katastrofen. Vissa forskare pekar också på att det finns ett annat scenario i klimatmodellerna: uppvärmningen kan faktiskt komma att vara bra för inlandsisen i framtiden, eftersom mer fukt och snö skulle kunna bromsa avsmältningen, och det kan möjligen finnas ett stabilt läge för en mindre inlandsismassa där avsmältningen kan stanna upp, men särskilt hoppfullt är det inte.

Men just nu smälter isen i rasande takt, och en av världens sista orörda vildmarker förändras för alltid, med stora konsekvenser både för naturen och för inuiternas traditionella livsstil på Grönland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.