Kubaner för Kuba: en bakgrund till angreppen

INRIKES En hel del solidaritetsaktioner med Kuba har ägt rum. Sveriges Kommunistiska Parti organiserade en manifestation den 20 juli och den 26 juli arrangerade bland annat nätverket Kubaner för Kuba en bilmanifestation genom Stockholm.

I ett av de tal som hölls på den manifestationen togs lite av den historia av angrepp som det kubanska folket tvingats utstå för att de valt en annan utvecklingsväg upp. Nedan följer ett utdrag ur talet, som ger en bakgrund till de nuvarande angreppen och till varför kubanerna alltid måste vara på sin vakt. 

Månader efter den revolutionära triumfen skapades kontrarevolutionära gerillor särskilt i Sierra del Escambray. Detta var de första försöken från CIA att störta revolutionen. Morden började snart med Manuel Ascunce och Conrado Benítez, vilket visade att mord var ett av vapen att välja mellan i deras fega handlingar.

I mars 1960 exploderade det franska lastfartyget La Coubre vid en docka i Havanna och lämnade 70 döda, mer än hundra sårade och 27 saknade. Samma år, i april, satte de eld på butiken ”El Encanto”, där Fe del Valle dog. Den 15 april samma år ägde bombningen av flygplatser rum, som en förspel till invasionen av den 17 april 1961 av Playa Girón.

1963 formaliserade den amerikanska regeringen den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden mot Kuba, en åtgärd som fortsätter till denna dag.

På 1970-talet var de skadedjur och sjukdomar spridda från flygplan. Man räknar upp till 13 sjukdomar hos växter, djur och människor spridda i sådana aktioner.

Den 6 oktober 1976 placerade de ”kubansk-amerikanska patrioterna” från CIA två bomber på CU-455-flygplanet i Cubana de Aviación, som exploderade i mitten av flygningen och lämnade 73 döda.

1981 grundades den reaktionära ”kubansk-amerikanska stiftelsen” med stöd av CIA för att hjälpa till att störta den kubanska regeringen. Denna organisation har stött terrorister som Luis Posada Carriles, som förklarade ha fått stöd från den för en serie attacker mot hotell i Havanna i slutet av 1990-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.