Seger för arbetarna på tågen

Det tyska företaget Arriva, som ägs av Deutsche Bahn, har gjort sig känt världen över för sin arbetarfientliga personalpolitik. I Sverige driver Arriva bland annat de skånska Pågatågen och har under hösten ”erbjudit” de anställda där att antingen bli uppsagda eller gå ner i arbetstid med motsvarande lönesänkningar.

Resultatet har blivit uppsägningar eftersom arbetarna vägrat gå med på försämringar. För att slå mot deras kampvilja och den stridbara fackklubben har Arriva försökt göra sig av med skyddsombudet Ola Brunnström, som spelat en viktig roll i personalens försök att behålla jobben. Vid en förhandling tidigare i vintras erbjöds Ola två årslöner för att lämna tjänsten som lokförare självmant. Detta erbjudande avstod han. En ny förhandling skedde den 4 januari, där den lokala SEKO-klubben befarade att avsked skulle ske.

Till följd av detta sammankallades ett möte bland personalen på nyårsafton där beslut togs att inleda en strejk med krav på Ola omedelbart återfår sin tjänst, om dagens möte skulle resulterat i avsked. Ett avsked skedde inte, Ola får behålla jobbet. Att den varslade strejken låg bakom detta är något som vare sig företaget eller fackföreningsledarna kommer erkänna då det skulle kunna resultera i ökade aktioner likt tågarbetarnas.

Arbetarna på Pågatågen lät sig inte tystas och kämpade för sin rätt. Trots uppsägningar har personalen vägrat acceptera hyvlingar av arbetstiden och därmed lönesänkningar. Trots vetskapen om skadestånd och eventuellt andra följder valde arbetarna att strejka till försvar för sin fackliga företrädare.

Det här betyder dock inte att konflikten är vunnen. En delseger är vunnen och arbetarnas huvudskyddsombud får vara kvar. Angreppen på arbetarna fortsätter emellertid och hyvlingarna kvarstår, vilket också arbetarna själva är medvetna om. Arriva kommer fortsätta att sträva efter att sänka de anställdas tjänstgöringsgrad.

I konflikten har de anställda på Pågatågen agerat med kraft och de är ett föredöme för arbetarna i hela Sverige. De har visat att ett kämpande kollektiv är det mest värdefulla för en arbetare. De har visat att det går att vinna, så länge man håller ihop.

Fortsätter de sin kamp med samma målmedvetenhet kommer de inte bara att vinna nya segrar, utan också vara en inspiration för andra arbetare, som även de drabbas av storföretagens angrepp.

Enade arbetare kommer inte bara att skrämma cheferna, utan också skrämma hela kapitalet!

Sveriges Kommunistiska Parti

En tanke på “Seger för arbetarna på tågen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.