Danska sjuksköterskor utvidgar strejken!

UTRIKES Den danska sjuksköterskestrejken är inne på den nionde veckan. Sjuksköterskorna kräver en lön som speglar det ansvar de har i sina jobb, vilket har blivit än tydligare under pandemin. Precis som i Sverige har de fått jobba långa pass i frontlinjen och varit utsatta för ökad smittorisk både för sig själva och sina familjer.

Man försöker tysta ner strejken i officiella media, men på nyhetssajten a4overenskomst.dk kan man dock läsa att facket DSR (Dansk Sygeplejeråd) utökar sin pågående strejk med ytterligare 315 sjuksköterskor från och med den 31 augusti.

Sedan strejkens start har cirka 5 000 sjuksköterskor varit i strejk. Under de senaste tre veckorna, har flera sjuksköterskor succesivt valts ut för strejken. Den senaste expansionen inkluderar sjuksköterskor i kommunerna.

Grete Christensen, som är ordförande i DSR, anser att en eskalering av konflikten är nödvändig, eftersom arbetsgivare och politiker stoppar ”huvudet i busken”. Då finns inget annat val än att dra åt skruven.

Anledningen till sjuksköterskornas strejk är missnöje med de löneökningar som de blev erbjudna i den senaste avtalsrörelsen i våras. De vill skrota tjänstemansreformen från 1969 som styr sköterskornas löneavtal. Reformen placerade 40 olika yrkesgrupper på olika lönenivåer, varvid särskilt kvinnodominerade yrken som sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor blev inplacerade på de lägsta lönenivåerna.

Att strejkvapnet kan leda till framgång i avtalsstriden visar bland annat den svenska elektrikerstrejken i Skåne.

Winnie Svendsen

En tanke på “Danska sjuksköterskor utvidgar strejken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.