Danska sjuksköterskor strejkar – trots att regeringen har förbjudit det

UTRIKES Den danska sjuksköterskestrejken blev allt mer omfattande, vilket gjorde att regeringen gick in och satte stopp. Genom parlamentet tvingade de sjuksköterskorna att acceptera det medlarbud de tidigare sagt nej till. Många sjuksköterskor vägrar dock acceptera budet och strejkar ändå, rapporterar Danmarks Radio.

Det bud som sjuksköterskorna har tvingats att acceptera innebär en löneökning på fem procent de kommande tre åren. Även en utredning av den lönestege som infördes 1969 och som placerade de kvinnodominerade vårdyrkena längst ner i stegen ska genomföras.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, skriver Danmarks Radio. På Rigshospitalet i Köpenhamn lade sjuksköterskorna i morse ner sitt arbete i en timme. Sjuksköterskorna vid Århus Universitetssjukhus gjorde samma sak redan i början av förra veckan och i Horsens och Roskilde strejkade de i torsdags och fredags.

Reglerna för strejker liknar de som finns i Sverige. När avtal är slutet är parterna bundna av fredsplikt. Det betyder att de som strejkar gör det olovligt, vilket kan leda till böter. I slutändan kan det leda till att de strejkande sjuksköterskorna får sparken. I vetskap om detta och trots att fackföreningen har tagit avstånd från strejkerna så genomförs dem, vilket vittnar om militansen och kampberedskapen bland sjuksköterskorna!

3 tankar på “Danska sjuksköterskor strejkar – trots att regeringen har förbjudit det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.