Sedan den första april strejkar finska vårdarbetare

UTRIKES Sedan den första april strejkar över 20 000 finska vårdarbetare. Utöver strejken råder förbud mot övertidsarbete och omläggning av skift för de arbetare som inte strejkar. Strejken planeras pågå i ytterligare en vecka.

Efter att förhandlingarna brutit samman mellan å ena sidan de två fackförbunden Tehy och SuPer och å den andra arbetsköparen, så varslades om strejk. Fackföreningarna kräver bland annat en löneökning på 3,6 procent årligen i fem år, vilket arbetsgivaren vägrat. Dessutom har arbetsköparna inte erbjudit några förbättringar vad gäller arbetsförhållandena, menar Tehy.

Tidningen Vårdfokus rapporterar om att strejken redan nu är omfattande. I det största sjukvårdsdistriktet i Finland, Helsingborg och Nyland, stängs 80 av 140 operationssalar. Precis som i Sverige har pandemin pressat redan pressade arbetare ytterligare. Detta har gjort att många sjuksköterskor lämnat branschen, säger Annika von Schantz, som är ordförande för sjuksköterskornas fackförening, till Vårdfokus.

Samtidigt har den socialdemokratiska familje- och omsorgsministern Aki Lindén hotat med att inskränka strejkrätten om det är så att strejken skulle hota patientsäkerheten. Förra året tvingades även de strejkande danska sjuksköterskorna tillbaka till sina arbeten efter att regeringen tvingat dem att acceptera ett medlarbud.

Utöver de över 20 000 vårdarbetare som redan nu strejkar så har Tehy och SuPer varslat om strejk för ytterligare 40 000 arbetare inom vården. Dessa påbörjar sin strejk i mitten av april om ingen överenskommelse nåtts innan dess. Detta kommer de i så fall att göra tillsammans med lärarna, som även de strejkar under april.

En tanke på “Sedan den första april strejkar finska vårdarbetare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.