Finska lärare strejkar under hela månaden

UTRIKES Under hela april kommer det finska lärarfacket att på olika ställen ta ut sina medlemmar i strejk. Anledningen är att förhandlingarna mellan facket och kommunernas representanter har strandat. Det finns alltid goda grunder till en strejk, menar fackföreningen OAJ.

Först ut att strejka har varit lärarna i Jyväskylä, Rovaniemi, Åbo och Uleåborg. I dessa städer lades arbetet ner i två dagar. Näst på tur är Tammerfors och Kuopio. Även där väntar en tvådagars strejk för lärarna. Sist på tur är huvudstaden Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Där blir strejken mer omfattande och varar i nästan en vecka. Allt detta under förutsättning att inget avtal nås under tiden. I så fall blåses strejken av, påpekar fackföreningen.

OAJ, som på finska står för Undervisningssektorns Fackorganisation, har omkring 120 000 medlemmar och till skillnad från de svenska lärarfacken organiserar de alltifrån förskolelärare till universitetspersonal. Dessvärre organiserar de även rektorer, vilket också svenska Lärarförbundet gör. 

Bland de krav som de strejkande lärarna ställer handlar om bättre löner, bättre hantering av psykisk ohälsa och stress bland lärare och tydligare avtalsområden. Strejkerna och varslen berör över 20 000 lärare.

Finska arbetare och fackföreningar är i allmänhet mer benägna att strejka och vidta stridsåtgärder än sina svenska dito. De senaste åren har bland annat postarbetarna och byggnadsarbetarna strejkat i landet. Även stora protester mot nedskärningar har organiserats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.