Finlands socialdemokrater inskränker strejkrätten för att förhindra strejk inom sjukvården

UTRIKES Den finländska regeringen med Socialdemokraterna i spetsen föreslår omfattande begränsningar av sjukvårdspersonalens rätt att strejka och säga upp sig. Detta kommer efter att arbetarna varslat om strejk.

Med hjälp av en ny lag – patientsäkerhetslagen – har den socialdemokratiska regeringen fått igenom en begränsning av strejkrätten. Lagen säger i princip att sjuksköterskor kan tvingas arbeta under pågående strejk för att säkra patienternas säkerhet, vilket i praktiken blir ett förbud mot att strejka.

Lagen kommer efter att vårdarbetarna varslat om strejk och om vad man kallar förbud mot överföring. En överföring innebär i detta fall att vårdarbetare kan flyttas till andra arbetsplatser, vilket skulle kunna användas för att slå mot en strejk.

Fackförbundet Tehy har i flera regioner varslat om strejk mot själva lagen. Situationen har också lett till att rekordmånga sjuksköterskor lämnat sitt yrke, vilket man också vill stävja genom att bland annat införa möjligheter för regionerna att förhindra vårdarbetare att sluta.

Vänsterförbundet stödjer inte förslaget – men sitter kvar i regeringen

På samma sätt som vårt svenska Vänsterparti kritiserar enskildheter hos regeringen men stödjer den i sin helhet agerar Vänsterförbundet i Finland. De vägrade rösta för lagen men stödjer fortsättningsvis regeringen, vilket i praktiken blir ett stöd för lagen – de stödjer ju fortfarande regeringen som genomför lagen!

Det blir därmed ett ihåligt motstånd från vänsterns sida som i slutändan mynnar ut i ett stöd för angreppen på arbetarna.

Regeringen i Finland består av en koalition av fem partier. Störst är Socialdemokraterna, vilka fått stöd av Vänsterförbundet, Svenska Folkpartiet, Gröna Förbundet och Centern. Utan Vänsterförbundet hade regeringen haft exakt hundra av tvåhundra mandat att stödja sig på och genomförandet av lagar som denna hade försvårats betydligt.

Finländska vårdarbetare strejkade senast i våras.

En tanke på “Finlands socialdemokrater inskränker strejkrätten för att förhindra strejk inom sjukvården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.