I Kazakstan avskedades arbetare inom sjukvården för ”olaglig” strejk

UTRIKES Den 11 september varslade akutvårdspersonalen i den oljeproducerande regionen Mangghystaw i sydöstra Kazachstan om strejk. Arbetarna kräver ett ökat antal arbetare inom akutvården för att minska arbetsbelastningen bland personalen samt högre löner som bättre motsvarar levnadskostnader. Efter att en rättegång i staden Aktau förklarade strejken ”olaglig” började kazakiska myndigheter att vidta repressiva åtgärder mot deltagarna.

”Inom akutvården har man inte rätt att vägra arbeta” – hävdade Kazakstans hälsominister Azjhar Ginijat. – ”Om patienter blir sämre under tiden [strejken pågår], då kommer det att bli seriösa utredningar, och arbetarna kan ställas inför domstol.”

Enligt uppgift från Hälsovårdsministeriet hade akutvårdspersonalen i Mangghystaw inte informerat arbetsgivaren om datum, plats, antal deltagare och syftet med strejken, vilket gjorde strejken ”olaglig.” Däremot vittnar vårdarbetarna att de klargjorde sina krav för över ett år sedan.

Till slut entledigades 11 akutvårdsarbetare som deltog i strejken från sina jobb. En av deltagarna, Syndargul Degenijazova, berättade att hon arbetade på ambulansstationen i 18 år innan hon blev avskedad på grund av deltagandet i strejken. När hon frågade arbetsgivaren varför han beslutade sig för att avskeda just 11 personer av mer än 50 som deltog i strejken fick hon för svar att han bestämmer vem ska entledigas utan att behöva ange någon anledning.

Det centrala kravet bakom strejken var att akutvårdspersonalens lön skulle ökas från 230 tusen tenge (motsvarande 5 100 svenska kronor) för sjukvårdare och 120 tusen tenge (2 700 kronor) för ambulansförare till 350 tusen tenge (7 800 kronor) per månad. Arbetarna förklarade att deras nuvarande löner inte räcker för att täcka levnadskostnader och köpa mat till sina familjer. Hälsovårdsministern avvisade deras krav som ”orealistiska”.

Efter att strejken varat i knappt en vecka gick Hälsoministeriet med på att öka akutvårdspersonalens löner med 20% varje år fram till 2025. Arbetarna kom överens om att avsluta strejken den 19 september.

Tidigare har Riktpunkt rapporterat om hur finska socialdemokrater inskränker strejkrätten för sjukvårdsarbetare.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.