Stinkande sanktioner

UTRIKES Malmö har plågats av en otäck lukt som liknar brända gamla bildäck eller asfalt, och kommunens ansvariga lyckades till sist härleda stanken till företagen Peab och BMI som använder bitumen i sin produktion.

Företagen använder sig av rysk bitumen, och den stinker värre än den från Venezuela som de använde förr. USA:s och EU:s sanktioner mot Venezuela startade 2019 för att tvinga bort Maduro från makten, vilket alltså fick konsekvensen att svenska företag inte längre kunde handla med en av världens största bitumen-exportörer. Inte mer än rätt kan man tycka, att sanktionerna avgav en äcklig stank –  men nu sitter Maduro förstås kvar, och Venzuela närmar sig USA för att kunna fortsätta sälja oljeprodukter (bitumen är ett bindemedel av kolväten som framställs av olja) så kanske det blir slut på stanken snart: pengar luktar som bekant inte.

Just nu är det dock problematiskt värre för de båda företagen – de vill ju inte heller bli sedda som Putinkramare, och alltså försöker man nu fasa ut rysk bitumen på Peab, och BMI säger att de visst inte använder rysk bitumen utan köper sin från en hemlig källa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.