Tidigare president döms för mord på Thomas Sankara

UTRIKES Den tidigare presidenten Blaise Compaoré har dömts för mordet på den revolutionära ledaren Thomas Sankara i Burkina Faso. Domen kommer 35 år efter mordet och Compaoré har sedan länge hunnit sätta sig i säkerhet i grannlandet Elfenbenskusten.

Compaoré och Sankara var från början vapenbröder och utan Compaoré hade Sankara kanske aldrig kunnat bli president. Det var nämligen Compaoré som genomförde den kupp som befriade Sankara ur fångenskap och höjde upp honom till president, vilket i sin tur gjorde det möjligt för Sankara att ta över styrelsen av landet.

Afrikas Che Guevara

Inte för inte kallades Sankara för Afrikas Che Guevara. Omedelbart efter maktövertagandet genomförde den nya regeringen en rad program som gynnade landets allra fattigaste. Vaccinationskampanjer mot bland annat polio och mässlingen ledde till att över två miljoner burkinier vaccinerades. För att råda bot på den akuta bostadsbristen anlades en rad tegelfabriker som kunde producera byggmaterial och mot avskogningen i landet planterades miljontals träd.

Under Sankaras regering sjönk barnadödligheten i landet avsevärt och andelen barn som kunde gå i skolan ökade från sex till 22 procent. Även kvinnornas situation i landet förbättrades genom förbud mot könsstympning, tvångsäktenskap och polygami.

Sankara genomförde också några ovanliga reformer under sin tid. Den tidigare regeringens Mercedes-bilar sålde han av och istället köpte han in Renault 5 för alla tjänstemän. Detta var den billigaste bilen som vid det tillfället såldes i landet. Han sänkte även lönerna för myndighetsanställda för att de bättre skulle matcha tillståndet i landet och på frågan varför han inte hängde sitt porträtt på offentliga platser svarade han att det redan fanns ”sju miljoner Thomas Sankaras”.

Mordet på Thomas Sankara

Genom sina angrepp på landets traditionella strukturer gjorde sig Sankara många fiender. Även hans progressiva utrikespolitik, som riktade sig mot imperialismen och den afrikanska fattigdomen skapade fiender, framför allt i den forna kolonialmakten Frankrike och i grannlandet Elfenbenskusten. När Compaoré slutligen störtades av folket 2014, var det just i Elfenbenskusten han hittade en fristad.

Den 15 oktober 1987 organiserade så Compaoré, hans tidigare kamrat, en statskupp mot honom. Sankara sköts med flera skott under ett möte och begravdes snabbt. Nästan omedelbart började Compairé att riva upp Sankaras arv. Nationaliseringarna som Sankara genomfört avbröts och nästan hela politiken lades om. Landet sökte åter medlemskap i Internationella Valutafonden och Världsbanken och ansökte omedelbart om lån.

I domen, som avkunnades 35 år efter mordet på Sankara, befanns Compaoré och tio andra skyldiga till mordet på Sankara. Med tanke på Compaorés bekväma exil i Elfenbenskusten är det osannolikt att han kommer att avtjäna sitt livstidsstraff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.