Socialstyrelsen tar över ansvaret för sjukvårdsmateriel

Coronavirusets spridning har ställt situationen inom sjukvården på sin spets och visar att de lager av sjukvårdsutrustning antingen är för små eller inte finns, trots att lagen föreskriver att de ska finnas. Därför går nu Socialstyrelsen in som nationell uppköpare och avlastar regionerna.

Socialminister Lena Hallengren kommenterade i en intervju med TV4 situationen med att det råder brist inom hela EU och att regionerna inte är tillräckligt starka uppköpare och att det är därför Socialstyrelsen får det utökade uppdraget. Det kan kanske förklara den situation man befinner sig i just nu, men inte varför de beredskapslager varje region ska hålla antingen inte finns eller är för små.

Redan i höstas, långt innan coronaviruset spreds, uppdagades problem med försörjningen av sjukhusen. Företaget Apotekstjänst, som skulle leverera sjukvårdsmaterial till en rad regioner, misslyckades kapitalt med sitt uppdrag och en rad regioner upplevde brister i  material.

Läs mer: Brist på sjukvårdsmaterial i en rad regioner (Riktpunkt) »

Med all önskvärd tydlighet visar det sig att den fria marknaden knappast kan garantera tillgångar på sjukvårdsmaterial och medicin som motsvarar folkets behov, samtidigt som en stat, vars enda fokus är kapitalisternas lönsamhet, varken kan eller vill förebygga och planera på en tillräckligt bra nivå. I och med Socialstyrelsens nya uppdrag visar det sig också att en central planering är mycket effektivare än den fria marknaden och i och med detta erkänner även kapitalisterna det!

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

2 tankar på “Socialstyrelsen tar över ansvaret för sjukvårdsmateriel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.