Brist på sjukvårdsmaterial i en rad regioner

Den senaste veckan har det rapporterats tätt om att en rad landsting saknar det som behövs för att bedriva en adekvat sjukvård i sina respektive områden. Bland annat Akademiska Sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Örebro har gått in i stabsläge där de tvingats ställa in planerade operationer för att fokusera på akuta fall.

Grundläggande artiklar såsom handsprit och plastförkläden saknas, vilket gör att den mängd som finns måste prioriteras. Leverantören av sjukvårdsmaterial till regionerna, Apotekstjänst AB, har inte kunnat leverera i enlighet med de beställningar som gjorts. I en artikel i Dagens Medicin menar nu Apotekstjänst AB att det är regionernas eget fel, eftersom de lagt större beställningar än vad företaget räknat med.

Dagens Medicin rapporterar också att Apotekstjänst AB i upphandlingsfasen la ett bud som var mycket lägre än konkurrenternas – hela 14 miljoner kronor billigare per år än den konkurrent som la sig näst lägst. För att överleva i den hårda konkurrensen måste kostnaderna skäras ner och istället för att fokusera på patientsäkerhet och stabila leveranser blir profiten viktigast.

I slutändan kan kapitalismen inte garantera en trygg vård eftersom varje företag hela tiden strävar efter maximal profit och förr eller senare går det ut över patienter, anställda och kvalitet.

En tanke på “Brist på sjukvårdsmaterial i en rad regioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.