En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

KKE-möte om miljön i Köpenhamn

Från evenemanget.

På webbplatsen 902.gr rapporteras att det lördagen den 12 oktober var det fullsatt på ”Blue Bike Cafe” i centrala Köpenhamn, när KKE höll ett klimatevenemang  med temat “Sanningar och lögner om den gröna tillväxten” där Kostas Papadakis, medlem i KKE:s centralkommitté och EU-parlamentariker, talade. Deltagandet var stort och många nya forskare och studenter som nyligen anlänt till Danmark kom och lyssnade. Att Danmark målas upp som pionjärland inom alternativa energiformer och “grön tillväxt” hjälpte också till.

Här nedan följer några utdrag av vad K. Papadakis betonade i sitt tal, översatt från 902.gr:

Kostas Papadakis, KKE.

”De försöker övertyga oss om att det finns ett “gemensamt bästa ” för mänskligheten och miljön som helhet. Industriherrar och arbetare, monopol och tjänstemän, multinationella företag och småföretagare, men även klimatförändringarna är ett  politiskt problem, en konflikt mellan klassintressen. De talar om en “antropogen klimatförändring” och vill peka på att huvudorsaken är mänsklig aktivitet i allmänhet… Medvetet skapar de logiken med det individuella ansvaret, skulden av att ha orsakat föroreningar läggs på arbetaren som tog bilen eller flyget för att förflytta sig, eller som ätit kött 2-3 gånger i veckan eller druckit ett extra glas mjölk i veckan. Men det enda som verkligen kan förändra eller påskynda klimatförändringarna är hur monopolgrupperna, själva kapitalismen, handlar.”

”När det gäller föroreningen av havet försöker de provokativt påstå att sugrören är ett stort problem, medan de lämnar rederierna som är den största boven rederierna därhän, som tex i Grekland där rederikapitalet åtnjuter 58 olika skattebefrielser.”

”De använder alla medel för att uppnå maximal lönsamhet, olika reklamkampanjer, kraftig finansiering,  och även företagets sociala ansvar. Det sistnämnda innebär att arbetarna ska fylla även sina helger med företagets mål och att alla ska se det som “vårt företag” – utom när löner och vinsterna ska fördelas, för då får kapitalisterna mervärdet och arbetarna smulorna. Vi möts av leende kapitalister och höga chefer som använder tunnelbanan för att övertyga sina anställda att göra samma sak för att få miljöpoäng i sin värdering.”

”När man talar om ´grön tillväxt´ betyder inte bara att fältet är öppet för monopol och kapitalism, utan även för deras borgerliga system. Det betyder också att borgerliga och socialdemokratiska partier försöker skapa nya namn och rädda sig från missnöjet och den antifolkliga politik de bedrivit. De försöker uppgradera de grönas roll som en ännu effektivare reserv för den borgerliga förvaltningen. Även EU, denna gränsöverskridande sammanslutning av kapitalister, ser det som en förstklassig chans att närma sig och integrera folkmassor som har tappat förtroendet och sett sina förväntningar svikna upprepade gånger”.

”Men i samband med den kapitalistiska produktionsutvecklingen, där produktionen och ekonomin planeras efter kapitalisternas vinster, så kan nyttjandet av vilken energikälla som helst inte tillgodose arbetarnas eller naturens behov. Endast inom socialismen, där kriteriet för utveckling är att tillgodose alla behov, kan man med den vetenskapliga och tekniska utvecklingen tillgodose en god hälsa och säkerhet för befolkningen och även skydda naturen.”

Efter Papdakis tal följde en livlig debatt om det som tagits upp och utöver frågorna om “grön utveckling” så diskuterade man också utrikespolitik, antikommunismen mm.

Redaktionen

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.