En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Sjukvårdsmaterialet har börjat ta slut

Utanför Skånes Universitetssjukhus, SUS, Malmö den 18 mars. Foto: Riktpunkt

I en artikel i Aftonbladet den 14 mars rapporterar tidningen att regionernas sjukvårdsmaterial håller på att ta slut. Trots att Socialstyrelsen tagit över som nationell inköpare istället för regionerna kommer inget till sjukhusen.

Den akutsjuksköterska som intervjuas i Aftonbladet vittnar om förändrade rutiner, där skyddet för vårdpersonalen mot viruset helt enkelt är handskar, handsprit och handtvätt. Munskydd köper vissa regioner in på egen hand från byggföretag.

Läs mer: Socialstyrelsen tar över ansvaret för sjukvårdsmateriel (Riktpunkt) »

Den fria marknaden visar hur bristfällig den är – åtminstone när det gäller att tillgodose folkets behov. När den bestämmande principen är produktion efter profit finns det ingen vinning i att producera exempelvis munskydd i vanliga tider, då behovet inte finns. Planering framåt existerar inte, vilket också regionernas icke-existerande beredskapslager vittnar om. Först när behovet uppstår reagerar marknaden. Den centrala planering som är så viktig vid sådana här tillfällen omöjliggörs av den kapitalistiska produktionen och är bara möjlig under ett socialistiskt produktionssätt, där produktionen riktas in efter folkets behov.

Läs mer: Lägg bördan för corona på kapitalismen! (Riktpunkt) »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.