Uttalande från Europeiska Kommunistiska Initiativet om coronavirus-epidemin

Coronavirus-epidemin avslöjar ökande problem och brister i våra länders sjuk- och hälsovårdssystem, som inte klarar av att möta folkets behov, särskilt nu när coronaviruset sprids.

Hur ansvarsfulla åtgärder som än vidtas mot spridandet av viruset kan det inte dölja den politik som systematiskt dragit ned på statlig finansiering av vården, satt stopp för inhyrande av vårdpersonal, gjort flexibla arbetsförhållanden till normen för dem, slimmat sjukhusavdelningar, stängt ned sjukhusanläggningar, lämnat över vårdtjänster till den privata sektorn och främjat privatiseringen och kommersialiseringen av vårdtjänster. Kapitalets regeringar har, i namn av balanserad budget och ekonomisk stabilitet, det vill säga i storkapitalets intresse, lett oss till dagens bedrövliga situation i den allmänna sjukvården. Dessutom bevittnar vi vilt profiterande vad gäller priser för skyddsmaterial, utan lämpliga åtgärder från kapitalets regeringar.

Borgerlighetens regeringar försöker åtgärda det akuta underskottet av vårdpersonal och problemet med de sjukhusanläggningar och sängar som behövs genom att hyra in lite sjukvårdspersonal på visstid med dålig ersättning och tvinga dem att arbeta under ansträngande förhållande. Det Europeiska Kommunistiska Initiativet och dess partier kommer att vara på alerten och genom sitt engagemang i arbetarrörelsen motverka arbetsköparnas mål att sänka löner, hålla inne arbetares löner, eller till och med begränsa sociala rättigheter och arbetsrätten.

Det Europeiskas Kommunistiska Initiativets kommunistiska partier kräver att alla nödvändiga åtgärder för att bekämpa epidemin tas omedelbart, inklusive de följande:

1. Anställning av legitimerad vård- och omsorgspersonal och en budgethöjning för att täcka personalens behov, säkrandet av intensivvårdsavdelningar och andra anläggningar som behövs för fullt fungerande vård och forskning.

2. Fast heltidsanställning för all vårds- och omsorgspersonal som jobbar under flexibla arbetsförhållanden.

3. Gratis distribution av nödvändigt skyddsmaterial på statens ansvar.

4. Rätten till ledighet med alla bibehållna rättigheter för sjuka arbetare eller arbetare som behöver stanna hemma för att vårda sjuka familjemedlemmar.

Europeiska Kommunistiska Initiativets sekretariat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.