Busschaufförerna utsätts för smittorisk

Samtidigt som vårdpersonal får jobba än mer intensivt och städare får sanera sjukhusen och andra arbetsplatser som aldrig förr för att dämpa smittorisken – bara för att nämna några av de yrkesgrupper som i den nuvarande coronakrisen gör enorma insatser – så ignorerar Region Skåne bussförarnas oro.

De som kör bussarna spelar en avgörande roll för att en stor del av övrig personal inom andra branscher överhuvudtaget ska kunna ta sig till arbetet. I både Stockholm och Göteborg har beslut tagits att stänga de främre dörrarna i bussarna så att chaufförerna undviker kontakt med passagerarna, uppger Sydsvenskan.

Bussförarna har uttryckt sin oro och är bekymrade över situationen och försöker nu med hjälp av sitt fackförbund Kommunal få företagen att vidta åtgärder.

En första tanke som kan slå läsaren är att byråkraterna inom Region Skåne saknar sunt förnuft. I detta kan det ligga något, men en avgörande betydelse för beslutet att framdörrarna även fortsättningsvis ska öppnas är svårigheterna att inkassera avgifter för kollektivtrafiken, eftersom detta sker genom att man uppvisar en app eller betalar med kort framme vid föraren. Som så många andra exempel i krisen visar situationen för Skånes busschaufförer att det arbetande folkets hälsa får stå tillbaka för att de privata storbolagen som trafikerar busslinjerna ska fortsätta tjäna pengar i den värsta viruskris som drabbat Europa på länge.  Så går det i ett samhälle där vinsten för storföretagen är det viktigaste och där stat och dess regionala förvaltningsinstrument har till främsta syfte att tjäna dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.