Hotell- och restaurangfacket tar emot fler och fler varsel

De senaste dagarna har Hotell- och restaurangfacket (HRF) tagit emot en rad olika varsel. Många av dessa kommer i storstäderna, men fenomenet är inte begränsat till dessa, utan varsel kommer även från andra orter.

Bara i Stockholm har de senaste dagarna ett tjugotal förhandlingsframställningar gjorts till HRF enligt en artikel i Hotellrevyn. Sammanlagt berör varslen hundratals anställda, utöver de 2 000 som redan varslats av Scandic. Nöjesbranschen, såväl som hotell- och restaurangbranschen, har varit snabb med att kräva en rad åtgärder av regeringen och staten för att täcka upp uteblivna intäkter och de anställdas löner. Det hindrar inte företagen från att samtidigt varsla tusentals arbetare, vilket visar att de åtgärder som krävs av staten knappast har som syfte att hjälpa arbetarna.

Läs mer: Sänkta löner och varsel i coronavirusets spår (Riktpunkt) »

I en intervju i Hotellrevyn säger Malin Ackholt, ordförande för HRF, att man å ena sidan välkomnar regeringens åtgärder, såsom utökandet av korttidsarbetet och slopandet av karensdagen, men att det samtidigt inte är nog. Man vill också se ett permitteringssystem där de anställda får behålla sina jobb och sin lön, även om de inte kan arbeta.

Ackholt ger uttryck för en tydlig kompromissvilja och signalerar att man inte är villig att ta strid mot de åtgärder som drabbar arbetarklassen, såsom den ökade osäkerheten som korttidsarbeten innebär för de anställda. Den förståelse man visar för branschens kapitalister borde man istället visa för de anställda i branschen, som är i långt större behov av skattelättnader, understöd och hjälp än de miljardärer som nu riskerar lite mindre klirr i kassan.

Läs mer: Nöjeskoncerner kräver ersättning från staten (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.