Sänkta löner och varsel i coronavirusets spår

Riktpunkt har tidigare skrivit om hur SAS har bett sina anställda att acceptera en lönesänkning på 20 procent för att möta uteblivna intäkter. Nu har hotellkedjan Scandic varslat hälften av sin svenska personal.

I ett pressmeddelande tillkännager Scandic att hälften av den svenska personalstyrkan, omkring 2 000 personer, varslas för att möta vad man kallar ett ”försämrat affärsläge”. Trots en vinst på nästan 800 miljoner kronor under 2019, som utan tvekan hade kunnat betala lönen för de varslade arbetarna under det ”försämrade affärsläget”, väljer hotellkedjan att låta 2 000 människor gå. Det framstår nästan som ett hån att man samtidigt sänker lönerna för koncernledningen med 20 procent för att ge intrycket av att de alla sitter i samma båt och att alla måste göra uppoffringar.

Coronaviruset har gett kapitalet ett bra tillfälle att genomföra rationaliseringar och vidta åtgärder inför den stundande kapitalistiska krisen. Åtgärder som ändå var planerade kan nu genomföras med hänvisning till coronaviruset och den effekt det har på marknaderna.

Scandics varsel lär knappast vara det sista varslet vi ser, utan alla företag kommer att sträva efter att lyfta över bördan för både coronaviruset och för den kapitalistiska krisen på arbetarnas axlar. Väl ute ur krisen kommer de knappast att återta de ”krisåtgärder” man vidtagit – det hade inte varit något annat än nackdel i den knivskarpa konkurrensen.

En tanke på “Sänkta löner och varsel i coronavirusets spår

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.