Fler varsel lagda och ännu fler väntar

Igår varslade Scandic 2 000 anställda och tidigare har SAS bett sina anställda att gå med på lönesänkningar på 20 procent. Nu kommer fler varsel i kölvattnet av coronaviruset. Hårdast drabbade är anställda inom restaurang- och hotellbranschen, men även transportarbetare drabbas.

Clarion Hotell i Malmö, som ägs av den norska miljardären Petter Stordalen, har redan varslat 25 av sina 200 anställda och han har flera stora varsel på gång. Även Stureplansgruppen har varslat anställda på grund av vad man kallar ”dramatiska tapp.” Fler varsel är på gång och många företag varnar för att man inom den närmsta tiden kommer säga upp anställda.

Coronaviruset har hittills drivit den ekonomiska situationen till sin spets och har skyndat på nästa kapitalistiska kris. Den ekonomiska nedgången var redan påbörjad innan och flera tecken fanns på att krisen skulle komma, bland annat kunde man se en minskning av bemanningsanställda inom industrin.

Läs mer: Bemanningen i svensk industri minskar (Riktpunkt) »

De åtgärder som företagen och regeringarna nu vidtar hade man behövt vidta ändå, men coronaviruset ger en möjlighet att dölja anledningen bakom åtgärderna. Istället för att hänvisa till sviktande lönsamhet på grund av ekonomisk recession kan man nu dölja det kapitalistiska systemets återkommande kriser och skylla på coronaviruset.

En tanke på “Fler varsel lagda och ännu fler väntar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.