Bemanningen i svensk industri minskar

Branschorganisationen för bemanningsföretagen i Sverige, Kompetensföretagen, konstaterar i en rapport att bemanningen i svensk industri minskar under det tredje kvartalet i år. Det är ett tecken på att man förbereder sig för en kommande kapitalistisk kris.

Tillväxten för bemanningsföretagen har minskat med nästan åtta procent jämfört med samma period förra året och antalet rekryteringar har minskat med nästan 14 procent.

Anställda på bemanningsföretag och andra osäkert anställda utgör en buffert för företagen som de enkelt kan göra sig av med när konjunkturen sviker. På så sätt lyfter företagen över så stor del av osäkerheten inom den kapitalistiska ekonomin på arbetarna, så att de själva kan ta en så liten del av smällen som möjligt.

Denna situation vill de svenska kapitalisterna införa för hela arbetsmarknaden. De riktar skarpa angrepp mot Lagen om anställningsskydd, som den nuvarande regeringen kraftigt försvagar men som Svenskt Näringsliv helt vill avskaffa. För att hävda sig i den allt hårdare internationella konkurrensen behöver de en så flexibel arbetskraft som möjligt.

2 tankar på “Bemanningen i svensk industri minskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.