Extremhögern vill radera ut Ernst Thälmanns minne

TYSKLAND Efter ett förslag från den främlingsfientliga extremhögern i AfD (Alternative für Deutschland) i kommunen Heidenau sydöst om Dresden, så kommer Ernst Thälmann-gatan att byta namn från 1 januari 2020.

I anledningen som angavs för namnbytet på gatan märks det klasshat som borgerligheten hyser mot det arbetande folket och dess historia av klasskamp. ”Det är helt obegripligt att en gata år 2019 bär Ernst Thälmanns namn, en svuren fiende till demokratin som bland annat organiserade upproret i Hamburg i oktober 1923, vilket krävde 100 personers liv, inklusive 17 polisers … ” Argumenten i detta förslag har hämtats från den antikommunistiska arsenalen hos kapitalets politiska företrädare. Förlaget röstades igenom, då det stöddes av FDP:s liberala företrädare, en företrädare med CDU-anknytning och indirekt av kristdemokraterna eftersom de lade ner sin röst. Representanterna för De Gröna och Socialdemokraterna var frånvarande av ”privata skäl”.

Många invånare i staden har reagerat negativt på namnbytet och samlar in underskrifter för att stoppa det, som de gjorde vid ett tidigare försök för två år sedan. På bara några få dagar har man nått det antal underskrifter som behövs för en lokal folkomröstning som skulle kunna ändra på beslutet, men underskrifter fortsätter att samlas in. Många invånare menar att ”Ernst Thälmann är en del av den tyska historien och gatunamnet som är tillägnat honom ska vara kvar”.

Ernst Thälmann var ledare för Tysklands Kommunistiska Parti, och mördades i augusti 1944 i koncentrationslägret Buchenwald genom personlig order från Hitler. Thälmann inspirerar många arbetare och unga i kampen för ett samhälle utan kapitalistisk exploatering.

Översättning från 902.gr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.