En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Bomben på Amalthea – en handling av klassolidaritet (video)

Anton Nilson.

HISTORIA I Malmö hamn låg det i början av 1900-talet ett fartyg vid namn Amalthea. Fartyget huserade brittiska strejkbrytare som tagits in när hamnarbetarna i Malmö gått ut i strejk för bättre villkor. Här återpublicerar Riktpunkt en artikel från 2008 som förklarar varför aktionen mot Amalthea var en handling av klassolidaritet.

Amaltheahändelsen uppmärksammades i Malmö

Sprängningen av logementfartyget för strejkbrytare, Amalthea, ägde rum för 100 år sedan. Det uppmärksammades av SKU och SKP Malmö den 12 juli. Sprängningen gjordes natten mellan den 11 och 12 juli 1908.

På Triangeln nyöppnades Café Utposten, som var ett populärt vänsterkafé i början av förra seklet. De tre ”Amaltheamännen” Anton Nilson, Algot Rosberg och Alfred Stern var där ofta tillsammans med andra för att diskutera den rådande situationen i samhället. 100 år senare hölls Caféet öppet för att uppmärksamma deras gärning som blivit en viktig historisk händelse för det arbetande folket.

Under dagen besökte flera hundra Malmöbor Caféet för att få kunskap om händelsen. På väggarna hängde informationstexter, foton och tidningsurklipp. Utanför satt Mary Andersson, känd Malmöförfattarinna, där hon sålde och signerade sin bok ”Maria och Amalthea”, som på ett mycket lättförståeligt sätt beskriver händelsen. Bredvid hade SKU och SKP ett välbesökt bokbord. Tal av kommunisternas representanter och Mary varvades med kampsånger. Till många Malmöbors överraskning kunde det också höras inspelade tal av Anton, där han med egna ord beskrev Amaltheahändelsen.

Några släktingar till Amaltheamännen var med och uppmärksammade händelsen. Däribland Laina, Lena och Lennart Rosberg från Stockholm, som är Algot Rosbergs barnbarn.

Intresset var stort vilket gjorde att dagen blev mycket lyckad.

Terrorhandling?

När Anton Nilson applicerade bomben på strejkbrytarskeppet Amalthea var det ett ledd i den klasskamp som pågår i Sverige. Högern påstår att det var en terrorhandling och berodde på ”utanförskap”, men verkligheten var tvärtom. Hans handling bidrog till att de engelska strejkbrytarna gav sig iväg, och därmed räddades förmodligen tusentals barn från en förtidig svältdöd och annat elände. Den tidens arbetsköpare förhindrades att importera strejkbrytare. Det var en handling av klassolidaritet som utgick från Antons klassmedvetenhet oavsett vad vi anser om kampmetoderna.

Dagens situation

Händelserna får anknytning till dagens situation genom de domar som avkunnats i EU-domstolen vilka öppnar för arbetsköparna att genomföra lönedumpningar, för målet med importen av strejkbrytare 1908 var att tvinga på arbetarna låga löner och sämre avtal. Samma mål som EU domarna öppnar för arbetsköparna idag. Idag behövs inte strejkbryteri, det räcker med utstationeringsdirektiv och de s.k. friheter som kapitalet dikterar för EU-byråkratin. Frihet för kapital, varor och arbete att fritt röra sig över gränserna.

Dagens kamp måste inrikta sig mot ytterligare makt för kapitalägarna genom EU-traktat och urgröpta fackliga rättigheter.

Annars kan vi lätt hamna i samma situation som 1908.

Läs mer om Amalthea (“Efter fängelsevistelsen lämnade Anton Nilson Sverige och tog värvning i Sovjetunionens röda armé”) Från Uppsala till Malmö (Riktpunkt.nu) »


Anton Nilson (1887-1989) berättar om sprängningen av Amalthea för Skånska teatern, gamla bilder blandade med bilder från SKP Malmös jubileumstillställning 2008.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.