Riksbanken döljer krisens ursprung

I en pressträff den tredje april förklarade Riksbankens chef att den ekonomiska kris vi nu kastats in i faktiskt beror på coronaviruset och att det därmed inte har något att göra med hur kapitalismen fungerar. 

Ingves menade i sitt tal att den här krisen skiljer sig åt från tidigare kriser eftersom den från början inte skulle ha varit en finanskris. Detta är den tydliga taktiken från kapitalets sida: man vill dölja att krisen i själva verket är en vanlig överproduktionskris och istället fokusera på corona. Därigenom hoppas de kunna dölja att problemen kommer från själva det kapitalistiska systemet och att det är något extraordinärt som händer nu. I själva verket fördjupar bara coronaviruset den kris som vi kunde se början på redan innan viruset spreds.

Redan i vintras varnade åtta av tio kommuner i landet att de skulle komma att dras med budgetunderskott på grund av det förändrade ekonomiska läget. Samtidigt rapporterade Arbetsförmedlingen redan i november att arbetslösheten ökat på grund av vad man kallade “ekonomisk avmattning” och samma månad meddelade Kompetensföretagen, branschorganisationen för bemanningsföretagen, att bemanningen minskade i svensk industri, vilket var ett tecken på att man förberedde sig för en kommande lågkonjunktur och ekonomisk kris. De bemanningsanställda är nämligen en buffert för industrin, som de kan göra sig av med när de måste göra sig av med lönekostnader.

Läs mer: Bemanningen i svensk industri minskar (Riktpunkt) »

Läs mer: Arbetslösheten ökar (Riktpunkt) »

Den kapitalistiska överproduktionskrisen kommer sig av att produktionen överstiger det människor faktiskt kan konsumera. Det handlar alltså inte om människans behov, utan om hennes köpkraft. Denna sorts kris är vad vi kunde se början på redan i höstas och coronaviruset har knappast skapat någon kris, utan helt enkelt fördjupat och påskyndat den kris som var på väg.

Läs mer: Corona och kapitalismen (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.