Brist på skyddsutrustning i hemtjänsten

På presskonferensen den 2 april fick Folkhälsomyndigheten frågan om skyddsutrustning för personal inom hemtjänst och annan äldrevård.

Kommunalarbetarens journalist påpekade att hon varit i kontakt med personal som saknade det mest grundläggande – och redan förut har hemtjänstpersonal på vissa orter påtalat att de går till de äldre de har hand om UTAN NÅGON SOM HELST SKYDDSUTRUSTNING. Faktiskt känner jag dessutom själv personal som bekräftar detta.

Journalisten hade med sig en fråga från de som arbetar på golvet: vad gör man när äldre är förkylda och hostar och nyser rakt ut, man vet ju inte vad de har för virus? Hur ska man kunna undvika att föra smittan vidare om man arbetar hos dem utan skydd?

Statsepidemiologen Anders Tegnell förstod inte frågan – hur skulle den smittspridningen gå till, undrade han, och sedan var det redan någon annans tur att ställa frågor. Smittad vårdpersonal som ju inte omedelbart inser att de är sjuka och går vidare till andra äldre personer med viruset, verkade vara vad Kommunalarbetarens medarbetare tänkte på, men det var uppenbarligen inte något att diskutera inom det ständigt upprepade temat att vi ska skydda våra äldre.

Samtidigt får vi idag veta att kommunerna får lite extra stöd att använda efter gottfinnande. Hur vore det att dessutom ta några av alla miljarderna som kastas i gapet på storföretagen och öronmärka dem direkt till hemtjänsten? Hur vore det att omedelbart utbilda och nyanställa personal så att var och en av de hemmaboende äldre bara behöver träffa ett par tre människor (med adekvata skyddskläder) i veckan? Det skulle skapa små korta smittkedjor om det värsta inträffar. Och hur vore det att anställa lite unga datamänniskor och skicka ut dem (med adekvata skyddskläder) till de gamla med gratis paddor för att lära dem hur de kan parata med sina släktingar och vänner så att de inte blir deprimerade i ensamhet?

Man kan fortsätta att ställa frågor som börjar med ”Hur vore det” i all oändlighet, och något svar får vi inte av myndigheter och politiker. Efter alla de uteblivna svaren kanske vi ska ställa oss själva en annan fråga: Hur vore det med socialism och ett slut på giriga profitörer som slukar skattebetalarnas pengar?

Marina Weilguni

En tanke på “Brist på skyddsutrustning i hemtjänsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.