Krispaket för arbetarna?

På en presskonferens den 30 mars tillkännagav regeringen att man riktar åtgärder direkt mot arbetarna, bland annat genom att man sänker tröskeln för att få a-kassa och genom att man ska föra en ännu mer aktiv arbetsmarknadspolitik.

Efter de över tusen miljarder kronor som regeringen strött över storföretagen måste de också rikta något till det arbetande folket. Hittills har det varit alltför tydligt att regeringen riktar in sig på att stärka storföretagen på bekostnad av både arbetarna och småföretagarna. Det paket man nu riktar till arbetarklassen är dock inget annat än ett hån och slag i ansiktet på dem.

Läs mer: Vad innebär regeringens räddningspaket? (Riktpunkt) »

A-kassan vill man förändra genom att höja både taket och grundbeloppet i de utbetalningar man kan få från a-kassorna, men också genom att sänka kraven på de som kan få a-kassa genom att sänka kraven på hur länge man ska ha varit medlem i a-kassan och på hur länge man ska ha arbetat för att få ersättning. Det var allt. Att kalla det ett hån är en underdrift.

A-kassornas utbetalningar finansieras till runt 40 procent av de medlemsavgifter som betalas in, resten skjuter staten till. 2017 var det belopp som kom från staten runt 12 miljarder kronor. Med den ökning av antalet arbetslösa som vi nu står inför kan man tänka sig att statens del ökar med en miljard eller två. Resten betalas alltså av de andra medlemmarna i a-kassorna och bördan ligger därmed fortfarande kvar på det arbetande folkets axlar. De som har kvar sina jobb men som måste tampas med lönesänkningar, försämrade villkor och andra problem ska alltså också betala de arbetslösa, medan staten går in med några miljarder. Har pengarna tagit slut? Har de över tusen miljarder som lagts på storföretagen gjort att statskassan sinat? För storföretagen finns det pengar, men inte för arbetarna.

Läs mer: Corona och kapitalismen (Riktpunkt) »

Fräckheten känner dock tyvärr inga gränser. I samma andetag meddelar regeringen att man också ska utöka de osäkra anställningarna, såsom nystartsjobb, extratjänst och introduktionsjobb. Dessa anställningsformer undergräver arbetarklassens relativa anställningstrygghet och är ett hot mot dem. I de socialdemokratiska ministrarnas munnar blir det motsatsen – dessa former ska hjälpa arbetarna!

Det regeringen presenterar som åtgärder riktade till arbetarklassen är en slöja som ska dölja den öppna politik till förmån för storföretagen som man bedriver och den ska dölja att hela bördan för den ekonomiska krisen och coronavirusets framfart läggs på den arbetande befolkningens axlar. 

En tanke på “Krispaket för arbetarna?

  1. 500 miljarder som bankerna har fått av riksbanken räcker till 100 000 månadslöner á 32 000 i drygt 13 år. Ifall någon eller några skulle råka förlora jobbet alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.