Asylsökande i coronakrisens skugga

I ett pressmeddelande skriver organisationen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! att de tillsammans med nio andra frivilligorganisationer (t.ex. Ung i Sverige, Refugees welcome) riktat ett öppet brev till regering och riksdag om att asylsökande drabbas extra hårt av coronakrisen.

Främst gäller detta alla de ungdomar som just nu studerar med hjälp ”gymnasielagen”. Distansundervisningen och generellt ökad arbetslöshet gör det i praktiken omöjligt att fullfölja studierna och få fast jobb inom den tid som lagen kräver.

Karin Fridell Anter från föreningen Stöttepelaren konstaterar att gymnasielagen måste ändras för att bibehålla den uttalade intentionen att ge de berörda ungdomarna den chans som de blivit lovade.

Behovet av lagändring gäller också alla afghanska medborgare, bland dem många barnfamiljer, som inte kan utvisas. Afghanistan tar inte emot tvångsutvisade barnfamiljer, och nu har de stängt gränsen för alla deportationer.

I brevet sägs: ”Ingen vinner på att människor tvingas in i ett skuggsamhälle. Både mänskligt och samhällsekonomiskt är det enda rimliga att Sverige häver utvisningsbesluten av alla afghanska medborgare och ger dem permanenta uppehållstillstånd.”

Brevet har skickats till samtliga riksdagsledamöter, och till regeringen som inte svarade – men Morgan Johansson har meddelat till Sveriges Radio att det inte finns några planer på att se över regelverket för uppehållstillstånd.

Från Riktpunkts sida konstaterar vi att stat och kapital inte har något större intresse av att hjälpa människor i nöd, och att nödvändigheten av ett annat samhälle inte kan visas tydligare än genom Johanssons liknöjda respons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.